Winkelwagen
Growatt

Vilken är den bästa växelriktaren för solpaneler?

Varje solcellsanläggning kräver minst en växelriktare. Växelriktarens primära funktion är enkel: att omvandla den likström som produceras av solpaneler till växelström som är kompatibel med hushållsapparater. Växelriktaren är hjärtat i en solcellsanläggning, men dess livslängd är betydligt kortare än för själva panelerna. Medan solpaneler lätt kan hålla i 25 år med minimal förlust av avkastning, behöver de flesta växelriktare bytas ut efter 8 till 12 år. Detta beror på den intensiva elektroniska driften och på att växelriktarna tenderar att bli varma, vilket leder till slitage. Mikroinverters har å andra sidan en livslängd på 25 år. Installationen av en växelriktare görs under den fullständiga installationen av solpanelerna. Vanligtvis monteras växelriktaren vertikalt mot en vägg, med anslutningarna placerade längst ned. Växelriktarens effekt kan variera beroende på dess verkningsgrad.

Välja växelriktare

Vid valet av växelriktare är solcellsanläggningens kapacitet den viktigaste faktorn. För optimal prestanda bör växelriktaren ha en uteffekt på mellan 70% och 110% av anläggningens uteffekt. En växelriktare som kan hantera 80% till 90% av solpanelernas totala effekt väljs ofta för att kompensera för eventuella utbytesförluster på grund av väderförhållanden. Förutom effekt spelar även andra faktorer roll när du väljer växelriktare, t.ex. ljudnivå, verkningsgrad, typ (central eller mikro), hybridfunktioner, garanti och pris.

Populära varumärken är Huawei, SMA, SolarEdge och Goodwe.

Huawei har varit ett vanligt varumärke bland solcellsinstallatörer under de senaste åren på grund av dess goda prisvärdhet och det faktum att alla dess växelriktare (för bostäder) är hybrider (SUN2000 KTL-L1 och KTL-M1 version). Huawei erbjuder också sina egna batterier, optimerare och laddningsstolpar, vilket gör det möjligt att få ett komplett allt-i-ett-system från samma varumärke.

SMA var det största varumärket fram till för några år sedan, men får nu mindre plats på grund av högre kostnader, särskilt för hybridversionen, SMA Sunny Tripower Smart Energy. En fördel med den 3-fasiga hybridväxelriktaren SMA Sunny Tripower Smart Energy är att den är kompatibel med flera batterifabrikat, inklusive LG, BYD, Axitec och nyligen SMA:s eget batteri, SMA Home Storage.

Goodwe är ett stabilt invertermärke med tanke på dess värde för pengarna. Varumärket har ett omfattande sortiment av string- och hybridomriktare, inklusive XS-serien för små installationer från 2 paneler upp till 8. Liksom SMA är hybridomriktarna EH (1-fas) och ET (3-fas) kompatibla med flera batterifabrikat, inklusive BYD, Pylontech och Goodwe själva.

Förutom effekt spelar även andra faktorer en roll vid valet av växelriktare:

  • Buller: Vissa omriktare ger ifrån sig mer buller än andra, vilket kan vara viktigt beroende på var installationen är placerad.
  • Avkastning/effektivitet: En växelriktares effektivitet avgör hur mycket av den genererade energin som faktiskt omvandlas till användbar elektricitet. Högre verkningsgrad innebär oftast lägre energiförluster.
  • Typ av växelriktare: Det finns två huvudtyper av växelriktare: centrala växelriktare och mikroväxelriktare. Centrala växelriktare används ofta i större installationer, medan mikroväxelriktare är individuellt anslutna till varje panel.
  • Hybridfunktioner: Vissa omriktare är hybridiserade och kan kopplas till batterisystem för energilagring.
  • Garanti och inköpspris: Garantitiden och inköpspriset för växelriktaren är viktiga faktorer när du gör ditt val.
  • Övervakningsmöjligheter: Många växelriktare erbjuder övervakningsalternativ via internet, Bluetooth eller dedikerade appar, så att användarna kan spåra och optimera systemets prestanda.
  • Smart styrning: Vissa avancerade växelriktare kan kommunicera med andra hemautomatiseringssystem eller enheter, t.ex. värmepumpar eller laddstationer, för att maximera egenförbrukningen och optimera energiförbrukningen.

Här är en översikt över de 10 mest använda växelriktarna i Nederländerna:

1. SolarEdge (Israel): SolarEdge är ett populärt val tack vare sina innovativa kraftoptimerare och pålitliga växelriktare. Den erbjuder avancerad övervakning och optimering av solenergisystem.

2. Enphase (Förenta staterna): Enphase mikroinverterare används ofta för sin överlägsna prestanda och tillförlitlighet på panelnivå. De erbjuder övervakning på panelnivå och anses vara ett förstklassigt val.

3. Huawei (Kina): Huaweis växelriktare blir alltmer populära på grund av deras utmärkta valuta för pengarna och avancerade teknik. De erbjuder hybridlösningar och är kompatibla med ett brett utbud av batterier.

4. SMA (Tyskland): SMA är ett välkänt varumärke inom solenergibranschen och är känt för sina tillförlitliga växelriktare och avancerade övervakningsfunktioner. SMA:s växelriktare är något dyrare men har utmärkt prestanda och hållbarhet.

5. Goodwe (Kina): Goodwe växelriktare är populära för sin goda valuta för pengarna och pålitliga prestanda. De erbjuder ett brett utbud av växelriktare för olika användningsområden, från bostäder till kommersiella fastigheter.

6. Solis (Kina): Solis växelriktare uppskattas för sin effektivitet och tillförlitlighet till ett överkomligt pris. De erbjuder ett brett utbud av växelriktare för olika installationsstorlekar.

7. Growatt (Kina): Growatt är ett framväxande varumärke som snabbt vinner mark inom solenergibranschen. Företaget är känt för sina prisvärda växelriktare med bra prestanda och tillförlitlighet.

8. Fronius (Österrike): Fronius växelriktare uppskattas för sin höga kvalitet och tillförlitlighet. De är dock i allmänhet dyrare och väljs ofta för premiuminstallationer.

9. Delta (Taiwan): Deltas växelriktare ger bra valuta för pengarna och tillförlitlig prestanda. De är populära för sin robusta konstruktion och avancerade teknik.

10. Kostal (Tyskland): Kostals växelriktare är uppskattade för sin tyska teknik och tillförlitlighet. De har avancerade övervakningsfunktioner och väljs ofta för avancerade installationer.

De 10 bästa varumärkena för växelriktare används ofta i Nederländerna på grund av sin tillförlitlighet, prestanda och tillgång till avancerade funktioner.

Priser för växelriktare

Priset på en växelriktare beror huvudsakligen på solcellssystemets effekt och om det är enfas eller trefas. Mikroväxelriktare kostar vanligtvis cirka 160 euro per panel, medan priset för konventionella växelriktare kan variera från 600 euro till 2 200 euro, beroende på märke och specifikationer.

SMA

När det gäller garanti erbjuder de flesta invertertillverkare 10 års garanti som standard. Mikroinverterare och energioptimerare har vanligtvis en produktgaranti på 25 år. Det är ofta möjligt att förlänga garantin till 15, 20 eller till och med 25 år mot en extra kostnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *