Winkelwagen

Bifaciala solpaneler

Bifaciala paneler vinner mark. En bifacial (dubbelsidig) solpanel har inte en vit eller svart film på baksidan, utan en glasplatta eller transparent film. På så sätt fångar panelen upp solljus från båda sidor. Bifaciala solpaneler kan användas på tak med en reflekterande yta. Detta reflekterar ljusstrålarna så att panelen även absorberar solljus på baksidan, vilket resulterar i högre avkastning. Bifaciala solcellspaneler är dyrare i inköp, men ger också 20 % högre avkastning under optimala förhållanden. Idealisk för bostäder på skjul, carportar, garage och uthus och för kommersiell användning på stora platta tak.

Släpper bifaciala solpaneler igenom mer ljus?

Ja, bifaciala solpaneler har potential att släppa igenom mer ljus än enkelsidiga solpaneler. Detta beror på att de kan fånga ljus från båda sidor, till skillnad från enkelsidiga paneler som bara kan fånga ljus från en sida.

Bifaciala solpaneler är utformade för att absorbera ljus från båda sidor, vilket gör att de kan generera mer elektricitet än enkelsidiga paneler. Detta kan vara särskilt fördelaktigt på platser med många reflekterande ytor, t.ex. snö, vatten eller ljus jord, där ljus som reflekteras från omgivningen kan absorberas av baksidan av de bifaciala panelerna.

Det är dock viktigt att notera att mängden extra el som genereras av bifaciala solpaneler beror på flera faktorer, till exempel panelkvalitet, lutningsvinkel, plats och väder. Det extra utbytet är därför inte alltid så stort och i vissa situationer kan det vara mer fördelaktigt att välja enkelsidiga paneler.


SoliTek SOLID Bifacial

Hur mycket mer ljus släpper bifaciala solpaneler igenom?

Andelen extra ljus som släpps igenom av bifaciala solpaneler beror på flera faktorer, såsom panelkvalitet, lutning, plats och väder. Det finns ingen fast procentsats för att bifaciala solpaneler släpper igenom mer ljus än enkelsidiga paneler, eftersom detta kan variera från några procent till mer än 30%.

I allmänhet kan bifaciala solpaneler generera ca 5% till 25% mer elektricitet än enkelsidiga paneler, beroende på miljöfaktorer och systemkonfiguration. Det är viktigt att notera att den extra avkastningen inte alltid är betydande och att det i vissa situationer är mer fördelaktigt att välja enkelsidiga paneler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *